Fängelset hindrade inte kriminella affärer

Trots att han satt i fängelse för inblandning i ett bankrån kunde han fortsätta med sina affärer. Jonas Sandberg, en av de fyra misstänkta nöjesprofilerna i Umeå, erkänner grova skattebrott. Men han säger att han begick dem för att han utpressades av sina medfångar.
I går ställdes Jonas Sandberg, tidigare ägare av Blå kök & bar i Umeå, inför rätta i Luleå för grovt bedrägeri och grovt skattebrott.

Innan han våren 2005 började avtjäna sitt fängelsestraff för medhjälp till bankrån höll Jonas Sandberg sig undan polisen och fick tvångshämtas

– Jag jagade affärer hela våren eftersom jag skulle avtjäna fängelsestraffet, säger Sandberg.

Men han fortsatte göra affärer i fängelset. Den förre krogägaren har erkänt ett grovt skattebrott. Sandberg tog fram falska kvitton för drygt 2,2 miljoner kronor från Däckkungen som hans företag skulle ha köpt. Sedan visade han fakturor på att han sålt vidare däcken till en person i Libanon. På så sätt försökte han komma över drygt 440 000 kronor i momspengar.

– I efterhand är jag glad över att inga pengar betalades ut, säger han.

Satte in annons

Pengarna skulle han använda för att betala medfångar på Kirsebergsanstalten i Malmö som utpressade honom.

– När jag satt där blev jag, på grund av vad jag var dömd för, pressad på pengar. Jag blev flyttad till säkerhetsavdelningen.

Det var våren 2005, efter att Jonas Sandberg satt in en annons i Dagens Industri om att han för max 6 miljoner kronor ville köpa vinstbolag, som Sandberg kom i kontakt med Däckkungen i Luleå och deras företrädare. Företaget skulle säljas och enligt honom själv skulle Sandberg hjälpa till att få tag i en köpare. För det fick han 80 000 kronor.

Bluffakturor

Enligt åklagaren ska han ha kommit överens med företagets representanter om att ordna med bluffakturor på maskiner som Sandbergs företag påstods ha sålt och hyrt ut.

Bluffakturorna var daterade några dagar efter att Jonas Sandberg satts i fängsligt förvar. Men Sandberg nekar till att det var han som skrev dem. Han anser att han inte kan ha gjort det eftersom han satt i fängelse. Åklagaren menar dock att det var möjligt.

Betalade skulder

Däremot erkänner Sandberg att han tagit emot pengar, sammanlagt drygt 800 000 kronor som kommit in på hans konto. Pengarna har han sedan använt för att betala egna skulder. Bland annat har han i nuläget omkring en halv miljon i skulder till kronofogden.

Vid gårdagens rättegång nekade han dock till att ha haft affärer med de andra medåtalade. Det har han däremot tidigare medgivit i polisförhör.

Men nu anser Jonas Sandberg att han blev pressad och att poliserna som förhörde honom tagit lösryckta meningar och skapat nya sammanhang.

Van vid stora summor

Att han inte reagerade på att det kom in stora summor pengar på hans konto förklarar Sandberg med att han är van att hantera mycket pengar.

– Jag ägde Blå kök och bar i Umeå. Min krog drog in 600 000 kronor i veckan.

Han säger också att han under året innan denna händelse köpte och sålde 60 bolag.

Jonas Sandberg är dock villig att betala tillbaka de 800 000 kronorna.

– Det förstår jag, säger åklagaren Jan Wallström. Han har ju blåst sina kamrater.

Åklagaren yrkade att Jonas Sandberg, bland annat på grund av flyktfaran, skulle vara häktad även i detta mål. Han menade också att han skulle dömas till fängelse i två år.

Sinnesundersökning

Hans försvarare Björn Lagerling begärde att hans klient skulle få genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.

När det gäller brottsmisstankarna i Umeå säger Sandbergs advokat Björn Lagerling att de handlar om att hans klient har sålt ett stort antal bolag.

– Det påstås ha uppstått oegentligheter i samband med det, säger han.

Enligt försvararen är det nu företrädare för de företagen som är misstänkta för den ekonomiska brottsligheten. Han tror att det kan handla om ett tiotal olika personer.

There are no comments on this post.

Lämna en kommentar