Ingen sjukpenning för råndömde Sandberg

Om man ordnar med flyktbilar åt sina kumpaner, då är man inte heller helt arbetsoförmögen. Det menar försäkringskassan som granskat den förre ägaren av Blå Kök & Bar i Umeå, Jonas Sandbergs inlämnade försäkran om sjukpenning.

Sandberg dömdes för medhjälp till grovt rån i Kalix 2003 till 2,5 års fängelse. Han var under tiden för rånet sjukskriven och hade full ersättning från försäkringskassan.

Under en tvåårsperiod fick Jonas Sandberg ut 396 100 kronor från försäkringskassan, samtidigt som han hade lön från arbete.

Grovt bedrägeri

Det framgår av den utredning som försäkringskassan gjort och som ingår i förundersökningen kring den rad olika brott som Sandberg misstänks för i en svindlerihärva som utreds i Stockholm. Det handlar bland annat om misstanke om grovt bedrägeri mot försäkringskassan.

Enligt den försäkran som Sandberg lämnade in till försäkringskassan i maj 2003 uppgav han att han arbetade som mäklarassistent, marknadsförare samt att han var nattklubbs- och hyreshusägare.

Stressrelaterade besvär

Anledningen till att Jonas Sandberg nu sjukanmälde sig var att han drogs med stressrelaterade besvär och var deprimerad. Detta kunde han också styrka med hjälp av underlag från sina arbetsgivare samt medicinska underlag från fyra olika läkare.

Enligt de medicinska underlagen skulle han vara hel arbetsoförmögen. Själv uppgav Sandberg att han inte kunde träffa kunder, hantera administration eller framträda på ett stabilt och förtroendeingivande sätt.

Försäkringskassan fann inte någon anledning att ifrågasätta uppgifterna eller läkarintygen och Sandberg ansågs berättigad till hel sjukpenning från den 14 april 2003. Den sjukpenninggrundande inkomsten fastställdes till 540 000 kronor.

Men när polisen tvångsomhändertog Jonas Sandberg när han skulle börja avtjäna sitt fängelsestraff för råndomen påbörjade försäkringskassan sin efterkontroll.

Ja till euro

Den visade sig bland annat att Jonas Sandberg var aktiv och erhöll lön från bland annat Stiftelsen Sverige i Europa, som bedrev en kampanj för att Sverige skulle rösta ja till euro i valet 2003.

Detta visar menar försäkringskassan att Sandberg klarat av arbetsuppgifter som han själv uppgett sig inte klara av på grund av depression och stress.

Försäkringskassan konstaterar i sin utredning också följande:

”Av fängelsedomen gentemot JS framgår även att han inför och efter rånet mot Handelsbanken i Kalix skall ha rest fram och tillbaka mellan Norrland – Stockholm, ordnat logistik/flyktbilar och boende med mera åt kumpanerna, vilket FK anser visar på att JS inte varit i det helt arbetsoförmögna tillstånd som han uppgivit”.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: