Jonas Sandberg åtalad i svindlerihärva

Han köpte bland annat en BMW, en traktor och datautrustning på kredit utan att betala varorna som var värda över 2,2 miljoner kronor. Den förre ägaren av Blå kök & bar i Umeå, Jonas Sandberg, är inte bara misstänkt för ekobrott i Umeå och Luleå. Han har även åtalats för ett miljonsvindleri i Stockholm.Under tiden som Jonas Sandberg, tidigare Larsson, avtjänade sitt fängelsestraff för medhjälp till grovt rån våren 2005 häktades han misstänkt för flera grova bedrägerier.

Han har också åtalats för brotten som ingår i en svindlerihärva med flera inblandade. De brott som Jonas Larsson är misstänkt för handlar om bedrägerier på 2 241 954 kronor.

Angav falska namn

Förutom en misstanke om bedrägeri mot Försäkringskassan på nära 400 000 kronor är de beskrivningar som åklagaren gjort av de brott som Sandberg är misstänkt mycket likartade.

Det handlar om att han utgett sig för att företräda olika företag och tagit ut varor i företagens namn. En del av varorna har han sedan försökt att sälja.

Vid några av brotten är Jonas Sandberg dessutom misstänkt för urkundsförfalskning då han angett falska namn som han undertecknat avtal med.

BMW och traktor

Han ska i flera fall ha tagit ut eller hyrt datautrustning för nära en miljon kronor.

I ett annat fall har har köpt en bil, en BMW för drygt 366 000 kronor, på kredit. Men enligt åtalet talade han inte om att han inte hade förmåga att betala bilen eller att han tänkte sälja den.

Likadant ska Jonas Sandberg ha gjort med en traktor som han köpte i Piteå. Traktorn var värd nästan 70 000 kronor.

Från NJ Bäcklund i Umeå köpte Jonas Sandberg bland annat en kompressor och en borrhammare som var värd drygt 12 500 kronor. Men varorna betalades inte.

Förlust blev vinst

Tillsammans med en medmisstänkt ska Sandberg fått Royal Viking Hotel i Stockholm att skicka en räkning på drygt 25 000 kronor till ett företag, som saknade tillgångar.

Jonas Sandberg ska också tillsammans med en medmisstänkt ha förfalskat en revisors namnteckning på en revisionsberättelse och i den ändrat företagets förlust till vinst.

De brott som Sandberg åtalas för inträffade från hösten 2003 till våren 2005. Alltså bara några veckor innan polisen tvångshämtade honom för att han skulle börja avtjäna sitt fängelsestraff för råndomen.

I förra veckan stod Jonas Sandberg inför rätta i Luleå för grova bedrägerier.

När förhandlingen i Stockholm ska hållas är ännu inte klart.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: