Begick brott med mobilen

När Jonas Sandberg började avtjäna sitt straff köpte han en mobiltelefon i fängelset. Enligt åklagaren Jan Wallström var det ett av de av hjälpmedel Sandberg hade för att göra affärer och begå ekonomiska brott då han satt i fängelse.

Trots att han använde pengar från ett bedrägeri till att betala skulder har han fortfarande omkring 800 000 kronor i skulder.

I går berättade VK att den förre umekrögaren Jonas Sandberg, tidigare Larsson, begick ekobrott när han avtjänade sitt fängelsestraff för medhjälp till grovt rån.

Han nekar till anklagelserna utom när det gäller ett grovt skattebrott som han utförde för att få pengar att betala till medfångar som han säger utpressade honom.

I det fallet ändrade han skatteperioden för sitt företag från årsvis redovisning till månadsvis vilket innebar att han kunde lämna in sina deklarationer även då han satt i fängelse.

Att han skicka de falska fakturorna från sitt bolag Obtego AB till ett låneinstitut nekar han dock till. Men det kom in 800 000 kronor på hans konto som han inte visste varifrån de kom. Pengarna använde han till att betala skulder.

Stora summor

Trots det har han fortfarande skulder för drygt 800 000 kronor. Nästan hälften av skulden, 330 000 kronor, är till Handelsbanken som han hjälpte till att råna. Han säger sig även vara skyldig Försäkringskassan 400 000 kronor. Dessutom har Jonas Sandberg inte fullt 60 000 kronor i skatteskulder hos kronofogden.

Orsaken till att han inte reagerade över den stora summan som kom in på kontot säger han är att han var van att röra sig med mycket pengar.

För sina bankärenden fick Sandberg lämna fullmakt till anstaltens personal. Det var också genom dem som han fick veta att pengarna kom in på hans konto.

Under den tid bedrägeriet genomfördes satt Sandberg i häkte innan han flyttades vidare till Mariestadsanstalten. Det var där han köpte en mobiltelefon inne i fängelset.

– Jag hade den i en timme, säger han. Jag hade köpt den samma dag men det fanns en detektor där så jag blev av med den när jag slog på den.

Disciplinstraff

Enligt Sandberg innebar den illegala mobiltelefonen att han fick ett disciplinstraff och avtjänade tio dagar extra i fängelse.

Att han haft telefonen så kort tid tvivlar däremot Jan Wallström på.

– Det skulle jag vilja syna, säger han.

I polisförhör har Jonas Sandberg berättat detaljer om hur bedrägeriet mot Däckkungen gått till. Men vid rättegången tog han tillbaka de uppgifterna.

– Man kan inte sitta på Kronobergshäktet om man vill göra affärer, säger Sandberg.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: